Veel zitten ongezond volgens TNO

Ingrid Hendriksen van TNO onderzocht het zitten op het werk en wat de invloed op werknemers en hun lichaam is. Het resultaat van dit onderzoek is dat veel zitten gevaar is voor je gezondheid.

Waarom is zitten op het werk gevaarlijk?

Veel mensen zitten de hele dag op het werk en gaan daarna ook thuis weer zitten en bewegen dus weinig. Dit maakt dat deze groep mensen twee keer zoveel kans heeft om eerder te overleven dan mensen die een werkplek hebben waarbij ze veel bewegen en weinig zitten. Daarnaast vergroot veel zitten de kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

Is sporten na werk dan de oplossing?

Sporten is in het algemeen gezond voor je lichaam. Vreemd genoeg heeft sporten niet veel zin als je de rest van de dag statisch achter een werkplek zit. Sporten doe je maar een kort moment van de dag. Dit korte moment kan het stil zitten niet corrigeren, het blijft ongezond.

De problemen worden veroorzaakt doordat spieren geen goede activiteit hebben die doorbloeding en activatie van de spier stimuleert. Dit kun je oplossen door veel van houding te wisselen tijdens het werken, met het hele lichaam. Een sta en zitwerkplek kan hier de juiste stimulans geven. Stitten noemen we dat.

Hoe vaak moet er gewisseld worden van houding?

Het is niet duidelijk bij hoeveel uur zitten het ongezond wordt. Dit is niet zo zeer onderzocht en daar zijn geen normen voor. Wel is er een Brits onderzoek waarin gezegd wordt dat bij acht uur werken er twee tot vier uur niet gezeten moet worden. De vraag is eigenlijk of dat wel mogelijk is.

De nieuwe arbeid gerelateerd ziekte?

Steeds meer werkplekken worden uitgerust met ergonomische bureaustoelen voor het beter zitten tijdens het zittend werken. Veel bedrijven willen hebben dan het gevoel dat ze er alles aan gedaan hebben om hun medewerkers een goede en ergonomische werkplek te geven. We hebben veel bureaustoelen en ergonomische werkplekken geleverd en bij alle bedrijven met tevredenheid. Uit het onderzoek komt niet naar voren dat ergonomische bureaustoelen niet helpen, maar dat veel zitten op wat voor een manier dan ook niet gezond is. Op de webpagina zittenisongezond wordt daar ook op in gegaan.

Wat kun je doen als veel zitten ongezond is?

Erkenning en kennis voor de mensen die veel zitten kan een openbaring geven op het gebied van anders werken. Hier kan deze workshop over zitten en werken bij helpen. In deze workshop ondervinden de deelnemers het verschillen tussen zittend en staand werken. Ook wel dynamisch werken genoemd door TNO en kantoorinrichters.

De oplossing voor bedrijven

We zien veel bedrijven stoeien om de juiste oplossing voor hun medewerkers te regelen. Maar dat regelen kost veel tijd en moeite doordat er eigenlijk te weinig kennis is van bovenstaande (het ongezond zittend werken).

Bas kantoormeubelen heeft zich gespecialiseerd in het adviseren van bedrijven op het gebied van gezonder werken en ergonomische kantoorinrichting. Daarmee krijgen bedrijven de combinatie van kennis op het gebied van ergonomische en praktische kantoorinrichting.

Copyright © 2023 Bas b.v.

Ontwerp, realisatie & marketing door