Bas logo
Hamburger afbeelding
Akoestische overlegcabine in ecru met off white treinbanken en een donkerbruine tafel. Erin zit een vrouw te werken.

Alles wat je móét weten over de geluidsdichte cabine

Heb jij een druk kantoor en zoek je naar een manier om het geluid te dempen? Dan ben je de geluidsdichte cabine vast al tegengekomen. Maar wat is het nu precies? Hoe zet je het in? En wat levert het je op? Wij delen álles wat je moet weten over stilteruimtes in dit artikel.

Wat is een geluidsdichte cabine?

Een geluidsdichte cabine is een vrijstaand hok, dat bestaat uit akoestische materialen die zorgen voor een geluidsvermindering van 25 tot 35 dB. Zo’n stilteruimte heeft wanden die bestaan uit akoestische panelen en glasplaten.  

 

De cabine open en sluit je met een deur. Elke stiltecabine is in de basis uitgerust met ventilatie, verlichting en een stopcontact. Dus dat hoef jij allemaal niet meer te regelen.  

 

Hoe dempt een stilteruimte geluid?  

Een geluidsdichte cabine dempt op verschillende manieren het geluid op kantoor.  

 

Door akoestische materialen 

Een geluidsdichte cabine bestaat aan de binnenkant (en soms ook aan de buitenkant) uit akoestische panelen.  

 

Die panelen zijn weer gemaakt van akoestisch schuimrubber, versnipperde stof of vezels en omhuld met een mooie stoffering.  

 

Deze materialen absorberen en verspreiden geluidsgolven. Hierdoor verminderen ze de weerkaatsing van geluid in de ruimte. 

 

Door een meerlaagse constructie 

Ook is de cabine een meerlaagse constructie. Want de buitenkant van de cabine bestaat uit verschillende lagen van metaal, hout of geluiddempende materialen. Dit zorgt voor een betere geluidsvermindering. 

 

Door luchtdichte deuren 

Als laatste hebben stilteruimtes luchtdichte deuren, om te voorkomen dat geluid via kieren en naden alsnog naar binnen sijpelt. Siliconen of rubberen strips zorgen hiervoor.  

 

Stilteruimtes vs. andere akoestische oplossingen 

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om geluidsoverlast op kantoor te verminderen. Zo kun je akoestische panelen plaatsen, plafondpanelen ophangen, akoestische scheidingswanden tussen bureaus zetten en met akoestische wandbekleding werken.  

 

Als je last hebt van een slechte akoestiek op kantoor helpt dit goed. Maar ontstaat het lawaai vooral door de open kantoortuin? Of kom je simpelweg afgezonderde ruimtes tekort? Dan is de geluidsdichte cabine je beste optie.  

De 5 voordelen van een geluidsdichte cabine

Als je geluidsoverlast ervaart op kantoor, is de geluidsdichte cabine een hele fijne oplossing. Het levert je namelijk de volgende voordelen op: 

 

Voordeel 1: Creëert rust op de werkvloer 

Geluidsoverlast ontstaat vaak door telefoongesprekken op de werkvloer. Eén of meer akoestische belcellen verhelpt dit probleem. Geen belletjes op de vloer? Meer rust voor je werknemers.

 

Voordeel 2: Verhoogt productiviteit 

Rust op de werkvloer verhoogt de productiviteit. Als een collega je afleidt met een telefoongesprek kost het je namelijk weer een kwartier om opnieuw te focussen. Verminder je die afleiding? Dan verhoog je dus de productiviteit.  

 

Voordeel 3: Bevordert samenwerking 

Uit onderzoek blijkt dat collega's in een open kantoortuin 70 procent minder met elkaar praten. Dat lijkt tegenstrijdig, maar niemand wil door andermans telefoongesprek heen praten of de rust verstoren. 

 

Met stilteruimtes verplaats je telefoongesprekken naar afgesloten cabines, waardoor een overleg sneller plaatsvindt. En als je akoestische overlegplekken plaatst, is het heel laagdrempelig om daar even te meeten.  

 

Voordeel 4: Verlaagt angst en stress 

Geluidsoverlast en een drukke kantooromgeving zorgen voor stress en angst bij werknemers. Door voldoende stilteruimtes te bieden verklein je de kans op deze negatieve emoties.  

 

Voordeel 5: Biedt kantoorruimtes zonder verbouwing 

Doordat geluidsdichte cabines allerlei formaten hebben (daarover later meer), kun je ze inzetten als kantoorruimtes. 

 

Het grote voordeel: stiltecabines kun je later redelijk makkelijk verplaatsen én de montage verloopt zonder bouwafval en –lawaai. 

 

Scheelt je ook weer geluidsoverlast. Lees hier meer over geluidsdichte cabines als kantoorruimtes. 

De vijf soorten geluidsdichte cabines

Soort 1: De belcel 

De belcel is een geluidsdichte cabine voor één persoon. Deze is bedoeld voor kortstondig gebruik (max. 2 uur). In de cabine vind je dan ook alleen een leesplank en een kruk.  

Zwarte, staande rechthoekige cabine. Dit is een belcel me kruk en leesplank erin.

Soort 2: De akoestische werkplek

De akoestische werkplek is een geluiddempende cabine waarin één persoon kan werken. Deze is uitgerust met een (zit-sta)tafel en een bureaustoel. Deze adviseren wij voor lange werksprints.  

Vierkante cabine. Dit is de akoestische werkplek met lichtgrijze buitenkant en een glazen voorkant. In de cabine staat een zit sta bureau en een witte bureaustoel.

Soort 3: De akoestische overlegplek

De akoestische overlegplek is een afgesloten stilteruimte voor twee tot zes personen. Meestal uitgerust met een tafel en twee treinbanken. 

Afbeelding

Soort 4: De akoestische treinzit

De akoestische treinzit is een open cabine met akoestische panelen aan de zij-, achter- en bovenkant. Deze is niet geluidsdicht, maar dempt geluid wel. Geschikt voor maximaal acht personen. 

Kantoorruimte met daarin twee akoestische treinzitten. De linker is voor twee personen en de rechter voor vier tot zes personen. De open cabines zijn geel met grijs.

Soort 5: De vergadercabine 

De vergadercabine is een grote geluidsdichte cabine voor zes tot zo’n veertien personen. Deze is ontworpen voor vergaderingen en richt je in zoals jij dat wilt.

Witte ruimte met daarin twee akoestische vergaderruimtes. Links is wit met glazen wanden aan de zijkanten en uitgerust met een vergadertafel en zwarte vergaderstoelen. Rechts staat een akoestische vergadercabine in het zwart.

Welke opties heb je voor een stilteruimte op kantoor?

Zoals we schreven is elke stilte werkplek uitgerust met LED-verlichting, ventilatie en een stopcontact. 

 

Het ventilatievermogen hangt af van de grootte van de ruimte (hoe groter, hoe meer kubieke meter deze ververst). Maar er zijn meer opties:  

 

 • Zit sta bureau 
 • Tv-schermen  
 • USB-C- en USB-A-ingangen 
 • Extra stopcontact 
 • Sprinkleruiteinde  
 • Rook- of brandmelder 
 • Gestoffeerde wand vervangen met glazen wand 
 • Slot op de deur 
 • Draadloze oplader 
 • Kleuren naar keuze (kan zelfs wisselen per paneel)
   

De meeropties verschillen per fabrikant en model. Toch is er voor bijna elke stilteruimte maatwerk mogelijk. Dus vraag altijd naar de mogelijkheden.  

 

Wat kost een stilteruimte? 

De prijs van geluidsdichte cabines hangt af van de grootte. Een belcel is veel goedkoper dan een vergadercabine. Daarom geven we je per type stilteruimte een prijsindicatie.  

 

 • Belcel: €2.725,- tot ca. €7.500,- excl. btw.  
 • Akoestische werkplek: €5.900,- tot ca. €9.175,- excl. btw.  
 • Akoestische overlegplek: €7.350,- tot ca. €10.450,- excl. btw.  
 • Akoestische treinzit: €2.550,- tot ca. €9.540,- excl. btw.  
 • Vergadercabine: €9.585 tot ca. €20.450,0 excl. btw.  
   

Zoals je ziet lopen de kosten sterk uiteen. Het is maar net wat je wilt.

 

Welk onderhoud vereist een stilte werkplek?  

In principe vergt een stiltewerkplek weinig onderhoud. Zuig de cabine af en toe uit, neem de glazen wanden af en maak het ventilatiefilter eens in de zoveel tijd schoon. Dan ben je er wel. 

 

Merk je dat de ventilatie na een aantal jaar minder wordt? Dan is het altijd een optie om de ventilatie te vervangen. Dit kost je zo’n €200,-. 

 

Wat is de levensduur van een geluidsdichte cabine?  

Geluidsdichte cabines gaan zo’n twintig jaar mee. Het enige dat verslijt is de ventilatie, de verlichting en misschien een scharnier. Al deze zaken vervang je tegen relatief lage kosten.  

Deze klanten gingen je voor

Drie stiltewerkplekken voor 4PS 

Werknemers van softwareontwikkelaar 4PS videobelden steeds meer met klanten. Alleen hadden ze hier geen goede ruimte voor. Dus kocht 4PS drie akoestische stiltewerkplekken bij ons. Lees hier hoe de cabines bij 4PS in de smaak vallen.  

Kantoor met daarin drie akoestische cabines, uitgerust met zit-stabureau, bureaustoel en monitor en oranje akoestische panelen.

Rustige werkplekken voor Swapfiets

Bij Swapfiets zochten ze rustige ruimtes om in te werken. Ze kwamen uit op twee akoestische stiltewerkplekken. Lees hier hoe Swapfiets’ zoektocht naar stiltecabines verliep.  

(Dit is een klantcase van ons dochterlabel Outlet Kantoormeubels).  

Werkvloer met daarin een akoestische overlegplek voor vier personen. De buitenkant van de cabine is zwart, met drie glazen panelen aan de voorkant. Binnen staan hoge vergaderstoelen in het bruin.

Drie akoestische overlegplekken voor ATAG

Bij keukenapparatuur ontwikkelaar ATAG plegen ze onderling veel overleg. Alleen waren de vergaderruimtes hier veel te druk voor. Dus kochten ze akoestische overlegplekken. Ontdek hier wat ATAG van de cabines vindt.  

(Dit is een klantcase van ons dochterlabel Outlet Kantoormeubels).  

Hal in een kantoor met daarin een vergadercabine. Deze heeft een lichthouten buitenkant, drie glazen panelen. Twee blauwe treinbanken aan de binnenkant voor zes personen.

Geluidsdichte cabine leasen of huren

Wil jij graag een stilteruimte op kantoor, maar vind je het te duur om dit in één keer af te tikken? Of wil je het graag inschakelen als tijdelijke oplossing? Dan is het ook een optie om de stilteruimte te leasen of te huren. 

 

Stilteruimte leasen 

Voor lease hanteren wij een periode van minstens 36 en maximaal 60 maanden. Hierbij betaal je een startbedrag.

 

Het maandelijkse bedrag hangt af van de leaseduur en de prijs van de cabine. Dit verloopt allemaal via een leasepartij, dus dit is niet in ons beheer. 

 

Akoestische cabine huren 

Een akoestische cabine huur je voor minimaal 6 maanden. Voor deze huurperiode betaal je maandelijks €440,-. Huur je langer? Dan betaal je minder. 

 

Hoe lang je ook huurt, de eerste vier weken betaal je een hoger tarief voor de montage- en demontagekosten. Daarna betaal je elke maand hetzelfde bedrag.  

 

Verkoopmogelijkheden 

We begrijpen dat het een fikse investering is. Toch zien we de stiltecabine als een slimme aankoop. Cabines behouden namelijk altijd een restwaarde. Mits de cabine nog in een goede staat is. 

 

Hierdoor kun je ze weer doorverkopen en een deel van je investering terugkrijgen. Ontdek hier de tweedehands geluidsdichte cabines van ons dochterlabel Outlet Kantoormeubels.  

 

Zo verloopt de montage van de stilteruimtes 

Koop, huur of lease je een akoestische cabine bij ons? Dan komt daar natuurlijk montage bij kijken. Hoelang dit duurt, hangt af van hoe groot de cabine is. Gemiddeld rekenen we een halve dag montage voor één cabine.  

 

Dit is een indicatie, want voor belcellen is dit korter en voor vergadercabines vaak langer. Als de cabine staat, nemen wij al het afval mee retour. Montage verzorgen wij altijd zelf, want de elektrificatie zorgt voor een complex montageproces.  

Akoestische cabines intekenen

Soms is het lastig om van tevoren te bedenken waar je de cabines plaatst op een afdeling. Of hoe dit eruit gaat zien. Daarom bieden wij een visualisatie aan. 

 

Hierbij tekenen we de cabines in een 3D-programma in, zodat jij precies weet hoe het eruit komt te zien. Dit deden we ook voor onze klant 4PS.  

Kantoorruimte met daarin drie stiltecabines. Deze bestaan uit oranje en grijs akoestisch materiaal. In de cabines staan witte zit-stabureaus en een bureaustoel. Voor de cabines staan plantenbakken met daarin boompjes.

Geluidsdichte cabine als kantoorruimte

Tegenwoordig zetten bedrijven cabines ook in als flexibele kantoorruimtes. Hierbij maken ze een mix van cabines – van belcel tot vergadercabine – om te voorzien in de behoefte van hun werknemers. 

 

Zonder vaste kantoorruimtes te timmeren met een gipswand, scheidingswand of glazen wanden. Zo blijf je flexibel: cabines verrijd je, breek je af en bouw je weer op en verhuis je. Dit geldt niet voor vaste kantoorruimtes. Ook dit tekenen we graag voor je in. Lees er hier meer over stilteruimtes als kantoorruimtes.

 

Garantieregeling voor stilte werkplekken 

Op stiltecabines zit een garantie van vijf jaar, met een levensduur van vijftien á twintig jaar.

 

Vraag een adviesgesprek aan 

Ben je benieuwd hoe je cabines in jouw kantooromgeving kunt toepassen? Vraag dan een adviesgesprek aan. Wij denken graag met je mee! 

 

Bezoek onze showroom

Een stilteruimte eerst zelf ervaren? Dat kan! Bezoek onze showroom aan de Heuningstraat 29 in Ochten, Gelderland. Daar staan verschillende modellen akoestische cabines voor jou om uit te proberen. 

 

Direct een akoestische cabine kopen 

Ga jij liever direct over tot actie? Akoestische cabines koop je online via de webshop van ons dochterlabel Outlet Kantoormeubels. 

 

Vraag ons alsnog kort om advies. Wij werken al jaren met stilteruimtes en kennen deze dus door en door. Zo maken wij altijd de beste match.  

Contact

Bel Bas!

Portretfoto van Casper van Blijderveen, voor een groene moswand. Hij staat er lachend op en draagt een lichtblauw overhemd.
Heuningstraat 29 4051 CA Ochten

Alles over

Geluidsdichte cabines!

Lees meer!