Bas logo
Hamburger afbeelding
Kantine in een kantoor met daarin een kantinetafel en achterin een bar. Boven de kantinetafel hangt design verlichting.

Mondain Design: Licht dat jouw werkprocessen ondersteunt

Onze vaste partner voor lichtontwerp is Mondain Design. Andrea en Herwin Ebbers runnen dit bedrijf in lichtadvies en projectmanagement. Wij stellen hen graag aan je voor en we beantwoorden veelgestelde vragen rondom lichtontwerp. Zoals: wat is een lichtplan en wat maakt een goed lichtontwerp? Andrea deelt het met je!

Ontmoet al onze vakpartners!

Over Mondain Design

Andrea en Herwin Ebbers richtten samen Mondain Design op, met elk hun eigen expertise. Andrea: “Ik verzorg het creatieve ontwerp en de intake. Herwin werkt het vervolgens technisch uit en begeleidt de bouw.” Dat een bedrijf in lichtadvies ook projectmanagement aanbiedt, is bijzonder.  

 

“Als wij niet betrokken zijn bij de bouw, zie je dat het originele lichtontwerp verwatert. En dat is zonde. Daarom begeleiden wij het graag van idee tot uitvoering. Hierbij werken we nauw samen met de elektriciens en zijn wij het centrale schakelpunt. Dat is ook net zo makkelijk voor de klant.”  

Twee mensen zitten aan een tafel. Links zit een vrouw met een geblokte blazer, dit is Andrea Ebbers. Rechts zit een man die naar haar gebaard en een bril opheeft. Dit is Herwin Ebbers.

Het DNA van Mondain Design

Niet alleen hun aanpak is onderscheidend. Bij Mondain Design hebben ze namelijk ook een eigen visie op lichtontwerp. Andrea: “Wij kijken – zeker bij een kantoorinrichting – niet alleen naar hoe een lamp eruitziet, maar ook naar het licht dat eruit komt. We kijken naar de technische aspecten; de lichtkleur, de gradenbundel en de intensiteit van het licht.  

 

Zo gebruiken we op kantoren vaak een lichtkleur die verandert door de dag: ‘s ochtends feller, zodat mensen wakker worden. En naarmate de dag verstrijkt wordt het licht warmer en zachter. Dit maakt personeel bewezen productiever. Voor particulieren telt het uiterlijk van een lamp sterker mee, maar ook dan stellen we technische aspecten en het doel voorop.”  

 

Zo verloopt de ontwikkeling van een lichtplan  

Stel, jij laat een lichtplan maken bij Andrea en Herwin, wat komt daar dan allemaal bij kijken? “Om aan de slag te gaan, hebben we een plattegrond nodig en een definitieve indeling. Ook willen we graag weten welke kleuren er op de muren komen. Donkere muren vragen namelijk om ander licht, dan lichte muren.  

 

Dan bespreken we wat de wensen zijn. Welk doel elke ruimte heeft en wie er komen te zitten. Op basis daarvan maken we een plan. Hierbij kijken we naar materiaalkeuze, kleuren, gebruiksdoeleinden en gelaagdheid: er moeten lampen in het plafond, aan de wand en op de vloer aanwezig zijn.”  

Het lichtplan als underdog

Van veel lichtontwerpers zul je horen dat het lichtplan vaak een ondergeschoven kindje is. Mensen denken er vaak pas achteraf over na. Terwijl het zo belangrijk is om het voor het (ver)bouwen vast te leggen. Andrea: “Dit komt doordat mensen het onderschatten. Ze denken dat ze het zelf kunnen en “lopen wel even naar de bouwmarkt”.  

 

Alleen hebben ze – heel logisch – geen technische kennis hiervan. Want wat is het verschil tussen een lamp van 100 en 1000 euro? Hoe zit ‘t met de levensduur en het verbruik? Welke type lamp plaats je waar? Is je lamp eigenlijk wel dimbaar? Vragen waar je vaak niet aan denkt en die je alleen kunt beantwoorden vanuit expertise.”  

Kantine in een kantoor met daarin een kantinetafel en achterin een bar. Boven de kantinetafel hangt design verlichting.

De ingrediënten van een goed lichtontwerp

De meesten van ons zijn zeker niet dagelijks bezig met licht. Dus een sterk lichtontwerp onderscheiden van een zwakke: dat valt niet altijd mee. Waar zit dat ‘m in volgens Andrea? “Bij een goed lichtontwerp zie je dat verlichting en schaduw elkaar doelbewust afwisselen. Licht wordt toegepast waar het nodig is en weggelaten waar het onnodig is. 

 

Daarnaast ondersteunt een goed ontwerp de doeleinden van de gebruiker en zit het technisch goed in elkaar. Daarmee bedoel ik dat alles goed is geschakeld en gedimd. Dat er kwaliteitslampen worden gebruikt. En dat bijzondere objecten in een ruimte extra uitgelicht worden.”   

 

Zo verbeter je snel het licht in een ruimte 

Een sterk lichtplan zet je dus een tijd vóór de bouw neer. Maar wat als je een bestaand pand hebt? Of net klaar bent met verbouwen? Andrea geeft je een paar quick wins. “Ik adviseer mensen altijd om goed na te denken over wat ze willen bereiken. Welke werkzaamheden of activiteiten moet het licht ondersteunen? En wat heb je daarvoor nodig?  

 

Dan kom je vaak al snel op betere ideeën dan “we plaatsen wel een rails”. En natuurlijk kun je ook voor een bestaand pand ons in de arm nemen, dan halen we het maximale uit wat er is. Met slimme oplossingen en soms met de hulp maatwerkarmaturen, realiseren we al snel een flinke transformatie.”  

Ontdek Mondain Design

Wil je meer weten over lichtadvies en projectmanagement? Kijk dan eens rustig rond op de website van Mondain Design.