Bas logo
Hamburger afbeelding
Kantine met rechts zandkleurige treinbanken, daarvoor tafels met een donker houten blad en rechts bartafels en barkrukken tegen de muur, met een zandkleurige leren zitting.

Akoestiek kantine: lunchen zonder geluidsoverlast

Als de akoestiek in de kantine niet goed is, belemmert dat de rust en ontspanning. Juist in de kantine, een ruimte waar mensen even kunnen rusten van hun werk, is het van belang dat de akoestiek goed is. Hoe je daarvoor kunt zorgen, leggen we je graag uit.

Slechte akoestiek kantine: waarom?

Hoe komt het dat de akoestiek niet goed is? Dat is natuurlijk de eerste vraag. Misschien heb je zelf wel een idee waarom de akoestiek in de kantine niet goed is. Het komt in elk geval altijd doordat er te veel harde en geluid weerkaatsende materialen zijn, ten opzichte van zachte, absorberende materialen.

 

Geen hinder van geluiden

Dus heb je bijvoorbeeld tegels op de vloer en gestuukte wanden dan moet je ook een derde van die oppervlakte aan akoestische materialen in de ruimte hebben. Wanneer je dit niet hebt, zul je in de kantine hinder ervaren van geluiden.

Goede akoestiek kantine: Hoe krijg je dat voor elkaar?

Goed, nu we weten hoe het komt dat de akoestiek in de kantine niet goed is, is de volgende vraag natuurlijk: hoe krijg je die akoestiek op orde? Je kunt verschillende kanten op, maar een tip is om te beginnen met de grootste oppervlaktes. Wanneer je wanden, vloer of plafond akoestisch maakt, breng je gelijk veel meer akoestisch materiaal in de ruimte terug dan wanneer je een paar akoestische meubels plaatst.

 

Akoestische panelen in de kantine

Een veelgebruikt product hierbij is een akoestisch paneel. Akoestische panelen kun je aan het plafond en aan de muur bevestigen. Ook is het mogelijk ze tussen bureaus te plaatsen, maar dat is voor de kantine natuurlijk geen optie.

 

Grote oppervlakten akoestisch maken

Wanneer het gelukt is om grote oppervlaktes akoestisch te maken, kun je de akoestiek ook nog op specifiekere locaties verbeteren. In de kantine kun je bijvoorbeeld kiezen voor akoestische lampen boven elke eettafel. Zo wordt het geluid direct wat gedempt op de plekken waar het geproduceerd wordt.

Hoe voorkom je een slechte akoestiek?

Wil je graag de akoestiek van een kantine of andere ruimte verbeteren? We raden je aan om altijd even advies in te winnen. Er is veel te koop, maar niet alles werkt even goed. En juist omdat er veel te koop is, is het creëren van een goede akoestiek in de kantine ook op heel veel manieren mogelijk. Van design panelen tot akoestische meubels in alle soorten en maten.

 

Neem akoestiek mee in ontwerpfase

Ben je een kantine juist (opnieuw) aan het vormgeven? Dan is het een nog beter moment om na te denken over akoestiek, want voorkomen is beter dan genezen!

 

Bel of mail met vragen over akoestiek kantine

Neem voor advies, de aankoop van akoestische producten of het ontwerpen van een kantine gerust contact met ons op.

Lees meer over akoestisch advies!