Bas logo
Hamburger afbeelding
Witte ruimte met daarin twee akoestische vergaderruimtes. Links is wit met glazen wanden aan de zijkanten en uitgerust met een vergadertafel en zwarte vergaderstoelen. Rechts staat een akoestische vergadercabine in het zwart.

Akoestische vergaderruimte voor goede gesprekken

Als er één plek is waar akoestiek belangrijk is, is dat wel de vergaderruimte. Daar wordt veel gecommuniceerd door een groep mensen. Een akoestische vergaderruimte draagt bij aan een efficiënte vergadering.

Lees meer over stiltewerkplekken!

Rumoer op de werkvloer

Ken je dat, dat je aan de telefoon steeds harder gaat praten omdat je denkt dat de ander je niet goed verstaat? Niet zo gek, want mensen hebben de neiging om harder te gaan praten als we elkaar niet goed verstaan. Is de akoestiek in de vergaderruimte niet goed dan gebeurt dit ook. Zo kom je in een spiraal terecht: je verstaat elkaar niet -> je gaat harder praten -> je verstaat elkaar nog minder -> je gaat nog harder praten. Een akoestische vergaderruimte biedt uitkomst.

 

Een vergaderruimte met goede akoestiek zorgt namelijk voor het tegenovergestelde: rust en overzicht. Als de akoestiek goed op orde is, kunnen mensen elkaar goed verstaan, is het niet nodig om hard te praten en komt alle informatie helder en duidelijk over. Dat helpt bij het voeren van constructieve gesprekken.

 

Een bestaande vergaderruimte akoestisch maken

Wanneer er in het kantoorpand al een geschikte vergaderruimte is, maar de akoestiek niet goed is, is het mogelijk deze te verbeteren. Dit kan met akoestische:

  • Vloerbedekking;
  • Plafondpanelen;
  • Wandpanelen;
  • Meubels.

 

Bij al deze akoestische oplossingen gaat het om het gebruik van zachte, absorberende materialen. Vloerbedekking absorbeert bijvoorbeeld meer geluid dan een betonvloer en ook stoffen stoelen dragen bij aan een goede akoestiek.

Soms is dat niet voldoende. Het is daarom belangrijk al bij de bouw van een kantoorpand en de vergaderruimte een berekening te maken voor de akoestiek. Grofweg komt het hierop neer: een derde van de oppervlakte van een ruimte moet teruggebracht worden in akoestische materialen. Bij een vergaderruimte van 30 vierkante meter moet er dus 10 vierkante meter aan akoestisch materiaal aanwezig zijn. Dit kan zoals genoemd met vloerbedekking, een akoestisch plafond, zachte meubels en akoestische plafond- en wandpanelen.

 

Een losstaande akoestische vergaderruimte

Wanneer een kantoorpand nog ingericht moet worden of wanneer er teveel veranderd moet worden om een bestaande vergaderruimte akoestisch te maken kan een overlegcabine een goede optie zijn.

 

Een akoestische cabine heeft veel voordelen:

  • Compleet ingericht leverbaar;
  • Multifunctioneel;
  • Biedt privacy;
  • Voorkomt afleiding.

 

Een akoestische vergaderruimte is niet alleen ideaal voor een vergadering, maar wordt ook vaak gebruikt voor medewerkers die even in rust en privacy willen videobellen of collega’s die wel een beetje extra concentratie kunnen gebruiken voor een bepaalde taak. Daarnaast is het een ideale ruimte om even te gaan zitten voor een gesprekje of belletje dat niet iedereen hoeft te horen of voor een kort overleg tussen collega’s. Wanneer er veel gebeld wordt op kantoor, kun je trouwens ook kiezen voor een akoestische telefooncel of een stilte werkplek.

 

Doordat het een geluidsdichte ruimte is, zijn gesprekken binnenin vertrouwelijk. En ook al is dat niet altijd nodig, voor collega’s buiten de cabine is het fijn als zij niet afgeleid worden door een overleg op de werkvloer. Zit je zelf in de cabine dan word je ook niet afgeleid door telefoongesprekken van collega’s buiten de cabine.

Advies nodig?

Ben je op zoek naar een akoestische vergaderruimte? Neem dan gerust contact op om de (maatwerk)mogelijkheden te bespreken. Wil je direct een aankoop doen of ben je op zoek naar andere akoestische oplossingen? Neem dan een kijkje in onze webshop. 

Neem contact op!