Bas logo
Hamburger afbeelding
Een kantoorruimte met daarin duobureaus met in het midden groene, akoestische schermen en glazen wanden aan de zijkant.

Hoe kun je de akoestiek van een kantoor verbeteren?

Wanneer je last hebt van geluidsoverlast of galm zijn er verschillende akoestische oplossingen op kantoor mogelijk. We leggen je graag uit waarom akoestiek belangrijk is, welke akoestische oplossingen er zijn en hoe wij te werk gaan.

Meer over akoestisch advies!

Goede akoestiek, gezonde werknemers

Misschien heb je nog nooit echt nagedacht over de akoestiek op kantoor of misschien weet je er juist wel alles van. Hoe dan ook, een goede akoestiek is heel belangrijk. Het draagt bij aan een goede, verantwoorde werkomgeving. Wanneer er iets mis is met de akoestiek leidt dat af en kan het zelf voor stress en hoofdpijn zorgen bij medewerkers. Gelukkig zijn er veel akoestische oplossingen voor op kantoor.

 

Welke akoestische oplossingen voor op kantoor zijn er?

Het is natuurlijk het beste om bij de bouw en inrichting van een pand gelijk rekening te houden met de akoestiek. Maar het is iets dat nog weleens vergeten wordt of wat niet mogelijk is. Bijvoorbeeld door een hoog plafond of harde vloer die al aanwezig zijn in een pand. Er zijn dan verschillende akoestische oplossingen mogelijk.

 

Akoestische panelen

Geluidsabsorberende materialen zijn de basis van akoestische panelen en je hebt ze in verschillende vormen en voor verschillende plekken.

 

  • Akoestische wandpanelen

Tegenover elkaar of in een hoek werken akoestische wandpanelen het best. Er zijn heel eenvoudige strakke panelen, maar ook panelen in geometrische vormen of met een bijzonder design. Ook het bedrukken van een paneel behoort tot de akoestische oplossingen voor het kantoor.

 

  • Akoestische plafondpanelen

Akoestische plafondpanelen kunnen ook een goede oplossing bieden. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. Wel is het goed om rekening te houden met de verlichting in het plafond. Er zijn uiteraard panelen met verlichting en mogelijkheden om de verlichting erdoorheen aan te brengen.

 

  • Verplaatsbare akoestische panelen

Ten slotte zijn er ook verplaatsbare panelen. Een bekende toepassing hiervan zijn de panelen tussen bureaus. Door een akoestische wand tussen bureaus in te zetten, wordt geluid direct bij de bron al gedempt. Daardoor kan het nooit hard door de ruimte weerkaatsen. Deze panelen hoeven niet per se hoog te zijn. Wanneer je een ruimtelijke sfeer wilt behouden, kun je ook kiezen voor lagere panelen.

 

Akoestische meubels

Naast panelen zijn er ook verschillende meubels waarin een akoestische oplossing is verwerkt of die zelfs volledig akoestisch zijn.

 

  • Stilte werkplek / stilte cabine

Een stilte werkplek is een typisch voorbeeld van een knap staaltje akoestiek. De cabine is zodanig ontworpen dat het geluid, zowel van binnen naar buiten als van buiten naar binnen, enorm gedempt wordt. Ideaal dus om een telefoontje te plegen, te videobellen of geconcentreerd aan een taak te werken.

 

  • Akoestische vergaderruimte

Akoestische cabines zijn in meerdere formaten beschikbaar en zo is er ook een volledige, akoestische vergaderruimte. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om een bestaande vergaderruimte akoestisch te maken. Wanneer de akoestiek er niet goed is, is het erg aan te raden om die juist daar op orde te maken. Er praten namelijk vaak en veel mensen, waardoor het de plek is om te zorgen voor verstaanbaarheid en overzicht in gesprekken.

 

  • Lampen, kasten, enzovoorts

Een enkele lamp vormt natuurlijk geen complete akoestische oplossing, maar akoestische lampen, kasten en andere meubels kunnen wel bijdragen aan het geheel. Denk hierbij ook aan het toevoegen van zachte materialen aan een ruimte, zoals stoffen meubels of kussens.

 

Inventariseren en oplossen

Wanneer er verbetering nodig is wat betreft de akoestiek op kantoor, is het verstandig dit met een goed plan op te lossen in plaats van lukraak wat panelen aan te schaffen. Dit laatste kan best wat schelen, maar niet alle panelen werken even goed en akoestiek is een vak apart. Advies inwinnen is dus belangrijk.

Hebt u een probleem met akoestiek? Nodig ons gerust uit om een keer langs te komen. We inventariseren hoe de situatie nu is en aan de hand van waar het mis gaat, komen we met een gericht plan om de juiste akoestische waarden te behalen. Daarbij kunnen we u op basis van een gedegen opleiding akoestiek advies geven over producten. Voldoen ze aan het juiste testrapport en op welke manier moeten ze worden gemonteerd om effect te hebben?

Ook advies over akoestische oplossingen voor op kantoor?

Ben jij op zoek naar akoestische oplossingen voor op kantoor? Bel of mail ons met je vraag en we maken van jouw kantoor weer een kantoor waar rust en overzicht is!

Neem contact op!