Akoestische plafondpanelen zijn uitermate geschikt om de akoestiek in een kantoorpand op orde te brengen. Het is namelijk het meest efficiënt om de grootste oppervlakte in een ruimte akoestisch te maken.

Wanneer er een vervelende galm in een kantoorpand hangt of je alle gesprekken van collega’s opvangt kan dat flink afleiden van het werk waar je mee bezig bent. Een goede manier om de akoestiek op kantoor te verbeteren is het gebruik van akoestische plafondpanelen.

Welke soorten akoestische plafondpanelen zijn er?

Om het plafond akoestisch te maken zijn er meerdere opties. Het beste is om er gelijk bij de bouw rekening mee te houden. Is het plafond niet hoger dan vier meter hoog dan kun je namelijk de akoestiek in het plafond zelf verwerken. In plaats van gewone plafondplaten kies je voor akoestische plafondplaten. Kost net wat meer, maar het voorkomt dat er achteraf maatregelen nodig zijn om de akoestiek op orde te brengen.

Hangende panelen

Bestaat jouw kantoorpand al veel langer en is er geen akoestisch plafond? Dan is het mogelijk om losse akoestische plafondpanelen toe te voegen. Dit kost vaak wel wat meer dan de meerprijs van een akoestisch plafond, maar het is een heel geschikte optie om de akoestiek in je kantoor te verbeteren. Deze panelen zijn gemaakt van zacht, absorberend materiaal waardoor ze het geluid deels opslokken. De geluidstrillingen kunnen zich dan niet langer verspreiden door de ruimte. Vanzelfsprekend is de kwaliteit van deze panelen van invloed op de werking. Een houten plaat met een lapje stof erover ziet er zacht uit, maar werkt nagenoeg niet.

De meeste panelen moeten hangend (als eilanden) aan het plafond bevestigd worden. Dit heeft dus ook gevolgen voor je verlichting. Het is daarom van belang om gedegen advies in te winnen en rekening te houden met verschillende montagevoorschriften bij verschillende akoestische producten.

Akoestische panelen in een hoog pand

Is het plafond van je kantoorpand meer dan vier meter hoog? Dan is er vaak meer nodig om een goede akoestiek te realiseren.  Een akoestisch plafond werkt op die hoogte niet meer. Daarom zijn er zogenoemde baffles: plafondpanelen die in de lengte opgehangen worden.

Testrapport van akoestische plafondpanelen

We noemden al even het verschil in kwaliteit van verschillende panelen. Het is goed om te weten dat akoestische producten altijd een testrapport bevatten. Hierin is te zien of het product daadwerkelijk geschikt is voor het dempen van kantoorgeluiden.

Zijn akoestische plafondpanelen geen optie?

Wanneer het om wat voor reden dan ook geen optie is om het plafond akoestisch te maken, is het verstandig akoestische wandpanelen te overwegen. Zoals aan het begin genoemd werd zijn de grootste oppervlakten het meest geschikt voor akoestische oplossingen. Waarom? Omdat een derde van de oppervlakte van een pand teruggebracht moet worden in akoestisch materiaal om een prettige akoestiek te hebben. Bij een kantoorpand van 90 vierkante meter is dat dus 30 vierkante meter. Dan kun je het beste beginnen met de grootste oppervlakte: plafond en wanden.

Daarnaast is het mogelijk om meer gericht per werkplek de akoestiek te verbeteren. Zo zijn er akoestische wanden voor tussen bureaus, kan een plantenwand geluid breken (let op, dat is iets anders dan absorberen) en kan een telefooncel, stiltecabine of stiltewerkplek voor een oase van rust zorgen.

Laat je adviseren

Akoestiek is een vak apart. Laat je daarom altijd adviseren wanneer je de akoestiek op jouw kantoor wilt verbeteren. Er is veel mogelijk, maar niet alles is voor elk pand geschikt. We helpen je graag bij het maken van een keuze voor een akoestische oplossing. Bel of mail ons daarom gerust!

Copyright © 2023 Bas b.v.

Ontwerp, realisatie & marketing door