Wanneer werknemers gehinderd worden door veel omgevingsgeluid op kantoor kunnen akoestische wandpanelen een oplossing vormen. Het is een efficiënte manier om geluid te dempen.

Het leuke van akoestische wandpanelen is dat ze in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn. Het is dus een akoestische oplossing die helemaal aangepast kan worden aan het interieur van je kantoor.

Soorten akoestische wandpanelen

Als de akoestiek op kantoor niet goed is, is het verstandig daar wat aan te doen. Het gesprek van een collega op afstand kunnen horen leidt enorm af. Geconcentreerd kunnen werken verhoogt juist de productiviteit van werknemers.

Basic wandpanelen

Akoestische wandpanelen zijn er in een heel basic uitvoering. Denk aan een rechthoekig paneel in een rustige kleur.

Geometrische vormen

Akoestische wandpanelen zijn ook verkrijgbaar in allerlei geometrische vormen, zoals zeshoekige panelen. Hierdoor ontstaat een mozaïek-effect. Maar ook driedimensionale panelen zijn een optie. Deze panelen absorberen het geluid niet alleen, maar breken het ook.

Akoestische wandpanelen met een foto

Een gepersonaliseerd wandpaneel behoort ook tot de mogelijkheden. Er zijn namelijk akoestische wandpanelen die te bedrukken zijn met een foto. Denk eens aan de oneindige variaties die je hiermee kunt maken: van een bedrijfslogo tot een natuurlandschap en van een foto van een opgeleverd project tot een plaat van een mooi gebouw of bouwwerk.

Plantenwand

Met een plantenwand heb je twee vliegen in één klap: je verbetert de akoestiek en voegt direct groen toe aan het kantoor. Bovendien staat het natuurlijk in ieder kantoor. Het is wel zo dat een plantenwand geluid niet per se absorbeert, maar het wel breekt. Het kan daardoor niet verder verspreiden naar de ruimte erachter, maar kaatst nog wel terug. Dit is dus een oplossing die altijd samengaat met andere akoestische producten.

akoestische panelen akoestische wandpanelen

Waarom akoestische wandpanelen?

Bij akoestiek is het zo dat een derde van de oppervlakte van een ruimte teruggebracht moet worden in akoestische materialen (zacht en absorberend) om een prettige werkomgeving te creëren. Dat is behoorlijk wat. Daarom is het akoestisch maken van vloer, plafond en wanden het meest efficiënt. Dit zijn de grootste oppervlakten.

Het is daarnaast ook mogelijk om bepaalde ruimtes akoestisch te maken. Denk aan het gebruik van een glazen wand. Het is niet eens nodig om een afgesloten ruimte te maken. Een constructie van enkel glas, waarbij je door een sluisje een ruimte in kunt, isoleert het geluid in die ruimte al enorm. Het is dan wel van belang om aan de binnenkant van de wanden enkel zachte materialen te gebruiken.

Daarnaast is ook een telefooncel of stiltecabine een efficiënte oplossing. Deze ruimtes zijn uitermate geschikt voor taken waar concentratie voor nodig is en zijn ideaal voor een videogesprek of telefoontje.

Testrapport en montagevoorschriften

Bij het verbeteren van de akoestiek op kantoor is het altijd verstandig om eerst een plan te maken en daar helpen we je graag bij. Akoestiek is echt een vak. We zijn daarom opgeleid om akoestische problemen op kantoor op te lossen.

Wat goed is om van tevoren te weten is dat akoestische oplossingen, zoals wandpanelen, altijd een testrapport moeten hebben. Het stemgeluid van mensen heeft een bepaalde frequentie in Hertz: een aantal trillingen per seconde. Een akoestisch paneel moet geschikt zijn om juist deze frequentie te absorberen. Daarnaast is het ook altijd van belang hoe akoestische wandpanelen gemonteerd worden. Het ene paneel kan direct tegen de wand bevestigd worden, een ander paneel moet er juist wat van af hangen om meer isolerende waarde te krijgen. En daarbij is het vaak ook het meest effectief om twee wanden tegenover elkaar te voorzien van akoestische panelen of de panelen juist in een hoek te monteren.

Meer weten?

Zoals je hebt kunnen lezen is het bereiken van de juiste akoestiek soms hogere wiskunde. Schroom dan ook niet om ons om advies te vragen. We helpen je graag bij het vinden van de juiste oplossing voor jouw kantoor. Je kunt ons telefonisch en per mail bereiken en je bent van harte welkom in onze showroom in Ochten. Laat van tevoren even weten dat je langskomt, dan zorgen we dat de koffie klaarstaat!

Copyright © 2023 Bas b.v.

Ontwerp, realisatie & marketing door