Ergonomisch werken is al een lange tijd een trend in Nederland. Zo zou ergonomisch werken de toekomst zijn. Dat bleek ook te kloppen, tegenwoordig is werken zonder een ergonomisch bureau of een ergonomische bureaustoel ondenkbaar. Een goede zithouding is namelijk veel gezonder voor uw lichaam. Het voorkomt pijn, klachten en ziekteverzuim. Zo blijven mensen energieker en productiever. Kortom, het is de investering meer dan waard.

Contact opnemen

Wat is ergonomisch werken precies?

Ergonomie heeft betrekking op de vorm en functie van onze omgeving. Als iets zo is ontworpen dat het voor de mens makkelijk is om te gebruiken, dan is het ergonomisch. Dit is niet altijd even goed te herkennen. Een stoel is niet persé ergonomisch omdat u er makkelijk op kunt zitten. Veel stoelen hebben bijvoorbeeld geen armleuningen of zijn niet in hoogte verstelbaar. Daardoor neemt uw lichaam alsnog een verkeerde zithouding aan. Dit heeft gevolgen voor uw lichaam. Een pijnlijke rug, schouders, ellebogen en polsen zijn veel voorkomende klachten bij kantoorpersoneel. Zij komen vervolgens bij de fysiotherapeut terecht waardoor zij minder tijd op het werk kunnen besteden. Een ergonomische werkplek kan dit voorkomen.

Ergonomie van de mens

Zorg voor een ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek wordt gekenmerkt door een kantoorinrichting die is toegespitst op de gezondheid van de werknemer. Zo vindt u er minimaal een ergonomisch, in hoogte verstelbaar bureau en een ergonomische bureaustoel. U bent dan al een heel eind.

Een verstelbaar bureau

Een zit-sta bureau, een ergonomisch bureau of een in-hoogte-verstelbaar bureau, hoe u het ook noemt, het verbetert de kwaliteit van werken aanzienlijk. Een te hoog of te laag bureau is namelijk uiterst slecht voor het lichaam. Het zorgt ervoor dat uw lichaam een onnatuurlijke houding moet aannemen om van het bureau gebruik te maken. Uiteraard is dit voor enkele minuten geen probleem, maar mensen werken 8 uur per dag. Bovendien is niet iedereen even lang. Een bureau dat niet in hoogte verstelbaar is, is daarmee geschikt voor niemand. Alleen een verstelbaar bureau kan precies op de juiste hoogte worden ingesteld. Daardoor nemen u en uw collega´s automatisch een gezonde zithouding aan. Een ergonomisch bureau is daarom een absolute vereiste om ergonomisch werken mogelijk te maken.

Zit sta werkplek

Een ergonomische bureaustoel

Naast een verstelbaar bureau heeft u voor ergonomisch werken ook een ergonomische bureaustoel nodig. U herkent deze aan een verstelbare rugleuning, armleuningen en zitvlak. Bij het zitten is het belangrijk dat uw voeten plat op de grond staan terwijl u helemaal achterin het zitvlak zit. De rugleuning moet daarbij uw rug goed ondersteunen zodat u rechtop kunt zitten. Als laatste is het belangrijk dat u de schouders kunt laten hangen terwijl uw ellebogen een perfecte hoek van 90 graden maken.

De ergonomische stoelen en bureaus zijn noodzakelijk voor ergonomisch werken. U kunt echter nog veel verder gaan, zo zijn er ergonomische computermuizen, laptopstands, schermverhogers en meer. Er is niet zoiets als “te” ergonomisch werken. Hoe beter de werkplek, hoe beter de performance van uw medewerkers.

Bureaustoel testen

Maak gebruik van een deskbike

Tussendoor gaan staan is al stukken beter dan de hele dag door zitten. Echter, ook tijdens het staan beweeg je nauwelijks. Ook hier hebben wij een oplossing voor, namelijk de deskbike. Onze deskbike zorgt ervoor dat je al fietsend je werk kunt verrichten. En laten we eerlijk zijn, we bewegen gewoon steeds minder met z’n allen. De desbike is ideaal om dit probleem aan te pakken en voorkomt nek, schouder en/of rugklachten.

Is ergonomisch werken verplicht?

In de Arbowet staat dat werknemers ‘veilig en gezond’ moeten kunnen werken. Als uw medewerkers last hebben van RSI of andere lichamelijke klachten, kunt u zich dus afvragen of u wel voldoet aan de Arbowet. Hetzelfde geldt voor veelvuldig bezoek aan de fysiotherapeut. Volgens de Arbowet is het bovendien verplicht om de gevaren ‘bij de bron’ aan te pakken. Het kan zijn dat de bron een slecht ingerichte werkplek is. In dat geval is het dus wel verplicht om ergonomisch werken mogelijk te maken.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is cliché maar daarom niet minder waar. Zodra uw medewerkers met klachten thuis zitten, is het eigenlijk al te laat. Vele bezoeken naar de fysiotherapeut en een verminderde productiviteit is het gevolg. Dit kost veel geld. Het is daarom beter om ergonomisch werken vanaf het begin al mogelijk te maken. Het is de investering meer dan waard.

Laat ons uw kantoorinrichting doen

Bij Bas Kantoormeubelen regelen wij de gehele kantoorinrichting. Zo zorgen wij niet alleen voor ergonomische werkplekken maar ook voor extra focus of juist extra inspiratie. Bovendien kunnen wij ook de identiteit van de onderneming terug laten komen in het ontwerp. Neem vandaag nog contact met ons op. Dan praten we samen over uw wensen en eisen. Wij weten zeker dat we samen iets moois kunnen neerzetten.

Advies aanvragen

Dit zeggen onze klanten

Een uitbreiding op de bestaande kantoormeubelen van het Merk Huislijn bij Augustinus Prefab. De bureauopstelling is een gekoppeld rechthoekig bureau met een aanbouw van 120x60cm. Om een klein overleg te kunnen houden hebben we een halfronde aanbouw 180x60cm geplaatst. Voor een overleg met meer dan 2 personen is er een vergaderopstelling van Huislijn model tonvormig. De vergaderstoelen zijn ook van het merk huislijn en hebben dezelfde stoffering als de Sedus bureaustoelen. Het geheel heeft een warme en tijdloze uitstraling wat over 5 tot 10 jaar ook nog prima voldoet.

Kantoorinrichting | Augustinus Prefab

Copyright © 2023 Bas b.v.

Ontwerp, realisatie & marketing door