Een ergonomische werkplek met deze 5 richtlijnen

“Je moet meer bewegen, je zit veel te veel op een dag!’’ Je hoort het steeds vaker en ziet het op steeds meer verschillende plekken terugkomen. Of het nou een campagne op de radio is, een reclame op de televisie of een flinke poster bij de bushalte, we worden steeds vaker gewezen op een ergonomische werkplek. En dit is zeker niet zonder reden. Als we even een blik terug werpen in de tijd en ons fysieke lichaam onder de loep nemen, komen we erachter dat de mens helemaal niet gemaakt is om zoveel te zitten. Sterker nog, vroeger waren we jagers en verzamelaars die actief op zoek gingen naar ons avondeten. Dit is anno 2019 totaal het tegenovergestelde en komt het eten naar ons. Uit een grootschalig onderzoek van de universiteit in Maastricht is gebleken dat langdurig zitten een verhoogd risico op diabetes type 2 met zich meebrengt, ook als je al dat zitten probeert te compenseren met wat sporten in de avond. Veel mensen die werken op een kantoor zitten meer dan 8 uur per dag op hun werkplek. Hoogste tijd voor een ergonomische werkplek dus!

Wat is nou een ergonomische werkplek?

Een “ergonomische werkplek”. De term wordt vaak gebruikt, maar veel mensen weten niet waar het nou eigenlijk voor staat. Ergonomie betekent eigenlijk niets meer dan het aanpassen van de omgeving aan de mens. Dit kan een ruimte zijn, een product of, je raadt het waarschijnlijk al, een werkplek. Ergonomie zit dus verwikkeld in ons dagelijks leven, maar wordt vooral aangekaart als het gaat over de werkplek. Een ergonomische werkplek is zowel lichamelijk als mentaal optimaal voor de gebruiker. In deze blog wordt er vooral gekeken naar het optimaal inrichten van de werkplek voor de lichamelijke gesteldheid van de mens.

1. Neem een natuurlijke zithouding aan

We hebben net besproken dat we dus veel te veel zitten. Maar bij een groot deel van de banen word je eigenlijk gedwongen om de dag grotendeels zittend door te brengen. Denk hierbij aan banen als:

  • Administratief medewerker
  • Callcenter medewerker
  • De ICT afdeling
  • HR medewerker
  • Marketing medewerkers

Allemaal beroepen waarbij het vele zitten bijna niet te vermijden is. Natuurlijk kan iemand met een draadloze headset even een rondje wandelen, maar diegene zal al snel zijn computer nodig hebben voor bepaalde gegevens. We moeten de vele uren zitten op de werkplek dus maar accepteren. Maar als je iets doet, doe het dan goed! En met de juiste bureaustoel natuurlijk. De juiste, ergonomische bureaustoel is op z’n minst in hoogte verstelbaar, heeft een schuifzitting en beschikt over armsteunen die in hoogte en in diepte verstelbaar zijn.

De juiste zithoogte

Om te beginnen is de zithoogte van belang aangezien je voldoende steun nodig hebt van je voeten. Wanneer je bijvoorbeeld te hoog zit, krijg je onvoldoende steun en komt er teveel druk op je billen. Je zakt dan al snel in elkaar als een stuk vanille pudding. Mocht je een bureaustoel hebben die niet te verstellen is, maak dan gebruik van een voetensteuntje om de balans weer terug te krijgen. Als je daarentegen te laag zit bestaat de kans dat je bekken naar achter kantelen. Als gevolg  kost het dan een stuk meer kracht om rechtop te zitten.

De rugleuning

Sommige mensen houden ervan om los van de rugleuning te gaan zitten. Dit is in principe een goed idee als je de rug maar recht weet te houden. Er zijn echter weinig mensen die dit 8 uur per dag volhouden. Dus, als je gebruik maakt van de rugleuning, zorg er dan voor dat deze rechtop staat in een hoek van 90 graden. Wees echter niet té afhankelijk van de rugleuning. Zorg dat de steun die je ontvangt voldoende verdeeld is over het gehele lichaam. Een rugleuning tot aan de schouderbladen is meer dan voldoende.

De armleuning

Het is heel verleidelijk om de armleuning goed hoog te zetten en er vervolgens heerlijk op te leunen. Dit is echter slecht voor je schouders. Wanneer de armleuning namelijk te hoog staat, trek je automatisch je schouders op wat kan resulteren in lichamelijke klachten. Het is de bedoeling dat de armen in een hoek van 90 graden worden geplaatst. Het is dus noodzakelijk om de armleuningen de juiste hoogte te geven. Verder speelt ook de breedte van de armleuning een rol als het aankomt op comfortabel werken. De armen moeten stevig op de armleuningen kunnen worden geplaatst zonder eraf te glijden.

Moeite met een goede zithouding?

Je weet dat je een goede zithouding hebt aangenomen als je hoofd, schouders en heupen kaarsrecht boven elkaar staan. Zowel de rugspieren als de buikspieren zijn minimaal aangespannen waardoor je met gemak via de buik kunt ademen. Dit klinkt allemaal intensief en dat is het ook, zeker voor iemand die al lange tijd een verkeerde zithouding heeft aangenomen en dus geen ergonomische werkplek voor zichzelf heeft gecreëerd. Vrees niet, oefening baart kunst. Je zult merken dat jouw lichaam uiteindelijk gaat wennen aan de correcte zithouding en op de lange termijn zijn vruchten zal afwerpen! Let op, dit geldt ook andersom. Wanneer je langdurig een verkeerde houding aanneemt zal je lichaam hieraan wennen en ben je steeds verder van huis, of in dit geval verder van een ergonomische werkplek. Op de juiste manier zitten is in Nederland nogal een kwestie dus. Wij zijn zelfs de zitkampioen van Europa.

Nederlanders zitten het meest van alle Europeanen.

Deze grafiek geeft weer hoeveel procent van de dag iemand gemiddeld zit, onderverdeeld in Europese landen. Bron  afbeelding

2. Het juiste bureau voor een ergonomische werkplek

De juiste hoogte van het bureau is iets waar je niet meteen bij stilstaat, maar is iets dat zeker impact heeft op een optimale ergonomische werkplek. Wanneer het bureau namelijk te hoog staat ingesteld, trek je automatisch je schouders op wanneer je erop gaat leunen. Dit is een verkeerde houding en zal na verloop van tijd lastige, lichamelijk klachten opleveren in de schouders en de nek. Werken met opgehaalde schouders kan ervoor zorgen dat de nek automatisch ook een verkeerde houding aanneemt, probeer het maar eens uit. Dit kan resulteren in nekklachten. En als er iets vervelend is, dan is het wel last hebben van je nek.

Bureau niet in hoogte verstelbaar?

Mocht je een bureau op de werkplek hebben dat niet in hoogte verstelbaar is, dan rest je nog maar één ding: direct melding van maken bij je leidinggevende! Het is onmogelijk om een ergonomische werkplek te hebben zonder een verstelbaar bureau. Tenzij dit bureau toevallig perfect aansluit op jouw lichaam uiteraard, wat onwaarschijnlijk is. En als je dan toch een nieuw bureau gaat vragen, vraag dan gelijk om een zit-sta bureau. Dit bureau is namelijk het toppunt van ergonomisch werken, omdat dit bureau de keuze geeft om zittend of staand te werken. Ja, je hoort het goed, dit elimineert het zitprobleem in één klap!

3. Moet ik ook nog iets met mijn beeldscherm?

We hebben de bureaustoel en het bureau gehad, maar het beeldscherm moet ook op een correcte wijze ingesteld staan om een ergonomische werkplek te creëren. Het correct instellen van het beeldscherm is echter zeer simpel in vergelijking met het bureau of de bureaustoel. Bij het beeldscherm is belangrijk dat de nek niet wordt belast. Daarvoor hoef je alleen de hoogte van het beeldscherm te verstellen. Daarnaast is het belangrijk dat de ruimte tussen het beeldscherm en de ogen voldoende is. Het is niet de bedoeling dat je de ogen dicht moet knijpen om te kunnen zien wat er op het scherm gebeurd. Staat het scherm te dichtbij? Dan kan dit resulteren in vermoeide ogen.

Vermoeide ogen?

Beeldschermen zijn overal tegenwoordig. Het beeldscherm op het werk, de smartphone in je zak, de televisie thuis en zelfs de navigatie in de auto. Voor een steeds grotere groep mensen resulteert dit in vermoeide ogen. Het is aan te raden voor mensen die veel met een monitor werken om een computer bril aan te schaffen. Deze computerbrillen verminderen de kans op vermoeide ogen aanzienlijk door de blauwlichtfilter die erop zit. Het blauwe led licht van beeldschermen is namelijk erg vermoeiend voor de ogen.

4. Let op details bij een ergonomische werkplek

Zelfs de kleinste details zijn van belang bij het creëren van een perfecte ergonomische werkplek. Als het toetsenbord en de muis te ver voor je uit liggen moet je er teveel moeite voor doen om erbij te komen. Je gaat dan over het bureau hangen waardoor de balans compleet verloren gaat. Als ze daarentegen te dichtbij liggen, ga je al snel je schouders ophalen wat resulteert in schouder en nekklachten. Het toetsenbord heeft de ideale afstand wanneer je de ellebogen en de polsen in één lijn weet te houden tijdens het gebruik.

5. Dus dit is de perfecte ergonomische werkplek?

Een groot deel van de factoren die bijdragen aan een perfecte ergonomische werkplek zijn nu behandeld. Er zijn echter nog een aantal overige factoren die zeker bijdragen aan de kwaliteit van de ergonomische werkplek. Zo dient er de juiste hoeveelheid verlichting aanwezig te zijn in het kantoor. Te veel verlichting of te weinig verlichting kan beide slecht zijn voor de ogen en de stemming op de werkplek. Naast de verlichting is het ook belangrijk dat er genoeg planten aanwezig zijn. Er is namelijk onderzoek gedaan door de universiteit in Wageningen naar het effect van planten in een werkruimte. Hieruit is onder andere gebleken dat planten op het kantoor stress verminderen en het concentratievermogen verhogen. Om dan toch maar even uit te wijken naar het mentale aspect van een ergonomische werkplek.

Conclusie

Je hebt nu een heleboel informatie waarmee jij de perfecte ergonomische werkplek voor jezelf kunt creëren. Om het nog eens helder te krijgen, of voor de luie lezers onder ons, vatten we hier nog eens samen wat er allemaal is verteld. De bureaustoel en het bureau dienen correct ingesteld te zijn voor een optimale werkhouding die fysieke klachten voorkomt. Daarnaast moet er aandacht worden besteed aan de ligging van het toetsenbord en de muis. Verder moet het beeldscherm zowel op de goede hoogte als de juiste afstand worden neergezet. bovendien is het belangrijk om te zorgen voor de juiste verlichting en meer groen op het kantoor! Zet desnoods zelf wat planten op je bureau als dit wordt toegestaan op de werkplek.

————————————————————————————

Tijd voor actie

Kun jij niet wachten om de perfecte ergonomische werkplek te creëren? Dankzij deze blog heb je alle kennis in huis. Mis je echter nog de benodigde bureaustoelen, bureaus, beeldschermen of andere producten die de perfecte ergonomische werkomgeving creëren. Wij van Bas Kantoormeubelen beschikken over kantoormeubelen die zorgen voor een ergonomisch verantwoorde werkplek. Als je nog twijfelt over de kantoorinrichting of simpelweg niet goed bent in het inrichten van een kantoor kun je bij ons terecht voor kantoor ontwerpen en advies. Je weet nu hoe je de perfecte ergonomische werkplek kunt creëren en dat je de benodigde producten bij ons kunt halen. Tijd voor verandering dus!

Copyright © 2023 Bas b.v.

Ontwerp, realisatie & marketing door