Duurzame kantoorinrichting: Zo realiseer je het

Een duurzame kantoorinrichting is iets wat veel mensen in theorie wel zouden willen, maar het ook daadwerkelijk realiseren is een flinke stap verder. Aangezien je op deze pagina bent beland denk je er serieus over na of weet je al helemaal zeker dat jouw kantoor duurzaam gaat worden. Wij geven aan hoe je het kantoor op de beste manier kunt inrichten om dit doel te behalen. Heb je nog adviezen nodig of vragen over bepaalde onderdelen, neem dan gerust contact met ons op en wij helpen je!

Kies voor een duurzame kantoorinrichting met tweedehands kantoormeubilair

Een duurzame kantoorinrichting bestaat vaak uit veel tweedehands kantoormeubilair. En dit is logisch, aangezien er door de keuze voor tweedehands niet nogmaals grondstoffen nodig zijn voor de productie. Ook voorkomt het dat de grondstoffen die al zijn gebruikt voor de tweedehandse kantoormeubelen overbodig worden. Tweedehands kantoormeubilair ziet er vaak nog prima uit en kan nog lang meegaan. Met ons assortiment tweedehands en refurbished kantoormeubelen kunnen we zelfs een circulair kantoor voor je realiseren.

Verminder je CO2-uitstoot

Het verminderen van de CO2-uitstoot is misschien wel het eerste waar je aan denkt bij een duurzame kantoorinrichting. Maar hoe doe je dat? CO2 ontstaat wanneer we olie, kolen en ook gas verbranden. Dit is erg schadelijk voor het milieu, omdat dit broeikasgas warmte vasthoudt waardoor de aarde opwarmt. Als je voor een duurzame oplossing wilt gaan die lang meegaat, kun je kiezen voor zonnepanelen. Dit is namelijk een manier om zelf energie op te wekken zonder het verbranden van broeikasgassen. Daarnaast zijn er veel momenten waarop je kunt kiezen voor een duurzame optie. Denk bij het aanschaffen van apparatuur bijvoorbeeld aan de energiezuinigheid en stimuleer medewerkers die in de buurt wonen om op de fiets te komen.

Zonnepanelen op kantoorcomplex

Zorg voor LED verlichting

De juiste verlichting is van groot belang binnen een duurzame kantoorinrichting. Het komt vaak voor dat licht onnodig brandt in ruimtes die niet of nauwelijks worden gebruikt. In deze ruimtes is het verstandig om lampen met een bewegingssensor te gebruiken. Hierdoor beginnen ze te branden wanneer er iemand aanwezig is en gaan ze vanzelf weer uit wanneer de ruimte leeg is. Kies daarnaast voor de juiste energiezuinige lampen. LEDlampen zijn hier een goed alternatief. Deze lampen verbruiken aanzienlijk minder energie dan gloeilampen. Daarnaast gaan LEDlampen ook een stuk langer mee en hoeven ze daarom minder vaak te worden vervangen. LEDlampen zijn dus erg energiezuinig, wat ook nog eens flink scheelt in de portemonnee.

Een groen dak voor biodiversiteit

Ook een groen dak is een mooie bijdrage aan een duurzame kantoorinrichting. Dit helpt namelijk bij het creëren van biodiversiteit, wat de natuur mooi in balans houdt. Diversiteit is nodig in de natuur. Stel je voor dat er alleen maar wespen zouden rondvliegen of dat er alleen spinnen aanwezig waren. Dat werkt uiteraard niet. Door het groene dak is er een leefomgeving aanwezig voor allerlei insecten, zoals vlinders en bijen die vervolgens weer planten en landbouwgewassen bestuiven.

 

Kantoorcomplex met groene daken

Maak gebruik van milieuvriendelijke verf

Een duurzame kantoorinrichting maakt gebruik van natuurlijke verf en geen ‘normale’ verf die je bij elke bouwmarkt kunt kopen. Die is namelijk schadelijk voor het milieu. Dit komt doordat de stoffen die gebruikt worden voor die verf schadelijk zijn voor zowel onze gezondheid als het milieu. Milieuvriendelijke verf wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Deze zijn goed afbreekbaar en niet schadelijk voor onze gezondheid of het milieu. Je hebt tegenwoordig keuze uit verschillende soorten milieuvriendelijke verf. Namelijk duurzame verf, circulaire verf  en schone milieuvriendelijke verf. Kies de verf die het best bij jouw situatie past en begin met schilderen!

Afval scheiden binnen het kantoor

Afval scheiden is onmisbaar binnen een duurzame kantoorinrichting. Gelukkig is het scheiden van afval iets wat door veel mensen inmiddels als vanzelfsprekend wordt ervaren. Het is dus verstandig om dit door te zetten op het kantoor. Geef de werknemers de kans om hun afval te scheiden door middel van de juiste prullenbakken. Het bedrijfsleven is namelijk verantwoordelijk voor 85 à 90 procent van al het geproduceerde afval binnen Nederland.

Het is zelfs nog een mogelijkheid om sommige prullenbakken weg te halen op het kantoor. Doordat medewerkers bewust moeten verplaatsen om afval weg te gooien zullen ze uiteindelijk minder afval creëren. En als je dan toch wat moet weggooien, ben je gelijk weer even in beweging.

Afval scheiden op kantoor

Zorg voor minder vlees in de kantine

Helemaal geen vlees in de kantine zal voor veel bedrijven niet haalbaar zijn, maar het verminderen van vlees is wel mogelijk. Wijs medewerkers bijvoorbeeld op het feit dat vlees eten slecht is voor het milieu. Bij de productie van vlees komen namelijk veel broeikasgassen vrij die nog schadelijker zijn voor het milieu dan het eerder genoemde CO2. Misschien zullen sommige medewerkers ervoor kiezen om minder vlees te consumeren in de pauze. 

Bij een duurzame kantoorinrichting horen veel planten

Door planten op het kantoor te plaatsen wordt de temperatuur en de luchtvochtigheid op een natuurlijke manier gereguleerd. Hierdoor is er minder gebruik van de airco en luchtverversing nodig. Naast de milieuvoordelen zijn planten ook goed voor de productiviteit van de medewerkers. De aanwezigheid van groen zorgt namelijk voor een positieve sfeer.

Kantoorinrichting met planten

Advies nodig of een duurzame kantoorinrichting uitbesteden?

Het kantoor duurzaam maken klinkt makkelijk, maar is in de praktijk best nog een hele klus. Sommige dingen kun je niet zelf, waardoor het handig is om er een externe partij bij te betrekken. Bij Bas Kantoormeubelen hebben we veel ervaring met het neerzetten van duurzame kantoorinrichtingen. Door ons tweedehands en refurbished assortiment kunnen we ook circulaire kantoorinrichtingen leveren. Daarnaast werken we samen met leveranciers die hun goederen op een milieuvriendelijke manier laten produceren, waardoor je de inrichting van een kantoor met een gerust hart aan ons kunt overlaten. Neem gerust contact op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen!

Copyright © 2023 Bas b.v.

Ontwerp, realisatie & marketing door