Dynamisch werken

Steeds meer onderzoeken wijzen uit, dat zitten slecht is voor de gezondheid. Dit heeft vooral te maken met het ontbreken van beweging tijdens het zitten. Meer dynamisch werken moeten wij. Dit, terwijl mensen steeds meer hun werk zittend uitvoeren. Bovendien neemt het aantal uren dat mensen zittend doorbrengen, al maar toe. Een antwoord hierop is dynamisch zitten. Het woord ‘dynamisch’ geeft aan dat er meer beweging plaats vindt tijdens het zitten. Maar wat is dat eigenlijk, dynamisch zitten?

Dynamisch zitten is niets anders dan zittend werken, waarbij men de bewegingsdrang die iedereen heeft, de ruimte geeft.

Waarom dynamisch zitten?

Iedereen kent het beeld van een vergadering. Mensen gaan zitten en na 5 minuten zit niemand meer in dezelfde houding als aan het begin van de vergadering. Dit ‘verzitten’ is een uiting van onze bewegingsdrang.

Dynamisch werken geeft mensen volop de ruimte en mogelijkheid om hun eigen lichaamssignalen tot bewegen te volgen. Dit is een nieuw zitgedrag. Om hiertoe te komen zijn een aantal voorwaarden noodzakelijk:

  • Een passend zitmeubel en een elektrisch verstelbaar zit-sta bureau. Zo kan men in verschillende houdingen zitten en zelfs staand werken. Van zitten naar stitten (hoog zitten tussen staan en zitten in) naar staan. Of alleen van stitten naar staan.
  • Inzicht in en vaardigheid over hoe je lichaam gemakkelijk verandert van de ene houding in de ander. Goed kunnen voelen hoe je lichaam op een ontspannen manier gemakkelijk rechtop blijft, terwijl je zit, van houding verandert of balanceert op een zitmeubel.

Gebruik de werkplek dynamisch

Vaak wordt een werkplek voor dynamisch werken ingericht met een verstelbaar bureau en een ‘goede’ bureaustoel, die voldoet aan de huidige normen. Echter, vaak wordt deze werkplek niet ‘dynamisch’ gebruikt. Binnen 2 weken heeft men een vaste hoogte van de tafel gevonden, passend bij de stoel. Dus niet passend bij de mens, die graag wil bewegen. De dynamische werkplek wordt zo niet dynamisch gebruikt. Het dynamische werkgedrag komt niet tot stand en de investering is dan nutteloos geweest!

Het blijkt noodzakelijk om meer te doen om tot gedragsverandering te komen. De enige manier waarop mensen tot gedragsverandering komen, is als het nieuwe zitgedrag direct prettiger is dan het oude zitgedrag. En dat is mogelijk! Hoe? Door gebruik te maken van onze nieuwe technieken die wij gebruikers aanleren d.m.v. onze zit workshops. Hierdoor beschikken wij over de nieuwste kennis aangaande zitten. Wij hebben workshops en cursussen ontwikkeld, waarin men leert prettig te zitten, ontspannen, zonder moeite en toch rechtop. Wij vertellen niet hoe je moet zitten, maar leren je luisteren naar je eigen lichaam zodat je leert zitten zoals je lijf dat wil. En kan! Zo zit men rechtop, ontspannen en zal men regelmatig van houding willen veranderen omdat het lichaam dat aangeeft. Van hoog zitten naar staand werken en terug. Op een wiebelkruk of een stoel. Met meer of minder beweging, volledig afhankelijk van wat je lichaam nodig heeft. Op een stoel of een kruk, passend bij jouw eigen lichaam.

Ervaar dynamisch werken zelf

Wij organiseren organiseren dergelijke workshops en cursussen voor onze klanten. Zo ervaren mensen dat echt dynamisch werken prettiger is dan de huidige wijze van zitten. Dat spierspanning in hun nek-schouders en rug sterk afneemt. Alleen op deze manier wordt dynamisch werken succesvol geïmplementeerd in het bedrijfsleven. Het zitgedrag zal direct veranderen van ongezond, statisch naar gezond, dynamisch. Bovendien weet iedereen na de cursus of workshop wat hun optimale stoel- en werkplekinstelling is. Men weet dit en men voelt dit. Men kan beter en prettiger zitten op diverse soorten stoelen. Dit is ook onontbeerlijk bij flexwerken en Het Nieuwe Werken.

Kom eens lang in onze showroom voor een eerste kennismaking en ervaar het dynamisch werken zelf!

Copyright © 2023 Bas b.v.

Ontwerp, realisatie & marketing door